Skip to content

Prezentacja "Proces metanogenezy a sztuczna inteligencja - zastosowanie aplikacji Smart Feed w żywieniu przeżuwaczy"

23 maja 2024 roku na Politechnice Bydgoskiej odbyło się spotkanie poświęcone „Precyzyjnemu żywieniu przeżuwaczy z wykorzystaniem sztucznej inteligencji” zorganizowane przez Bydgoskie Koło Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego. Spotkanie zostało podzielone na trzy bloki tematyczne, prezentujące aplikację Smart Feed, plany rozwoju oraz jej wykorzystanie w nowoczesnym rolnictwie.

Wprowadzenie

Prezentację rozpoczęła Renata Szwarc – CEO Smart Feed, wprowadzając słuchaczy w szeroko omawiane problemy związane z emisją metanu oraz wpływem hodowli bydła na globalne ocieplenie, które jest odpowiedzialne za 18% emisji gazów cieplarnianych. Podkreśliła znaczenie rozwoju nowych technologii, szczególnie sztucznej inteligencji, która może przyjść z pomocą w analizowaniu szeregu danych związanych z żywieniem zwierząt i bilansowaniem dawki.

Smart Feed oczami użytkownika

Mgr. inż. Łukasz Zamojdzin, specjalista ds. żywienia z firmy Biomix Poland Sp. z o.o., przedstawił działanie programu Smart Feed, podkreślając jego zalety, efekty i ogromną wartość, mówiąc
z perspektywy rolnika, żywieniowca i użytkownika. Wymienił różne funkcje Smart Feed, takie jak m.in. bazę składników pasz i możliwość ich personalizacji, komponowanie pasz własnych i ich parametryzację, kalkulator masy zielonej, układanie dawki pokarmowej dla różnych grup zwierząt
o różnych potrzebach, automatyczne generowanie dawki, charakterystykę dawki z parametrami oraz analizę ekonomiczną, która określa wydajność paszy, zysk na produkcji. Prelegent zaznaczył, że program jest narzędziem, które może znacząco usprawnić proces precyzyjnego zarządzania żywieniem zwierząt, prowadząc do bardziej efektywnej i zrównoważonej produkcji.

Plany rozwoju Smart Feed

Trzeci prelegent – dr inż. Piotr Kliś, specjalista ds. żywienia – opowiedział o planach rozwoju aplikacji Smart Feed. Obejmuje to opracowanie algorytmów do wyliczenia dawki pokarmowej TMR/PMR
z tabelami paszowymi, które będą uwzględniać zdrowotność stada bydła i ograniczać wydzielanie metanu. Będą prowadzone badania na wybranych gospodarstwach z całej Polski, przy współudziale trzech jednostek naukowych UP w Poznaniu, Politechnika Bydgoska i UP w Lublinie, lekarzy weterynarii, żywieniowców oraz innych osób zaangażowanych w projekt. Kliś podkreślił innowacyjność badania oraz celu jaki chcemy osiągnąć w żywieniu dawką PMR i sugerowaniu tabel paszowych wg indywidualnych potrzeb.

Podsumowując, prezentacja na Politechnice Bydgoskiej ukazała, jak nowoczesne technologie mogą przyczynić się do rozwiązania globalnych problemów związanych z emisją gazów cieplarnianych. Wykorzystanie sztucznej inteligencji w programie Smart Feed to krok w kierunku bardziej zrównoważonego i efektywnego rolnictwa, które może znacząco zmniejszyć wpływ hodowli bydła na klimat i przyczynić się do ekonomicznego wzrostu hodowcy.